EGU

EGU adskiller sig fra AGU og PGU, ved at du er meget mindre på FGU. Du er tilknyttet en af vores afdelinger, men du bruger det meste af tiden i praktik i en virksomhed

Det skal du vide om EGU

Du er i praktik 2/3 af tiden

Du er ude i en eller flere virksomheder imens du går på EGU.

Du er på skole 1/3 af tiden

På EGU er der flere måder at gå i skole på.

Hvis du har brug for dansk og matematik, har du det på en af skolerne. Undervisningen er med udgangspunkt i det, du laver i virksomheden.

Det kan også være, at du tager truckcertifikat, hygiejnekursus eller noget andet på en erhvervsskole, som du kan bruge i din uddannelse.

Vi holder løbende møder med dig og virksomheden

Her snakker vi om, hvordan det går og hvad du og virksomheden har brug for.
Vi evaluerer på din forløbsplan og de mål, der er lavet for din praktik, så du bliver klar til eksamen.

Du får løn, når du er i praktik

Du får overenskomstbestemt løn af virksomheden, når du er i praktik.

Du får skoleydelse, når du er på skole.

Du har ret til kørselsfradrag fra Skat, hvis du har mere end 12 km hver vej fra dit hjem til dit praktiksted.

Du bliver klar til arbejde

EGU er en kompetencegivende uddannelse.

Det betyder, at du kan bruge uddannelsen til at få arbejde og at du har ret til dagpenge, når du har gennemført din uddannelse på niveau 3.

Tidsramme og krav

Du kan gå på EGU i op til 2 år – i enkelte tilfælde med mulighed for forlængelse.

Du skal normalt kunne arbejde 37 timer om ugen.

Du skal kunne møde stabilt på arbejde.

Fællesundervisning på FGU

Randers og Hadsten


Hver mandag mødes vi på skolen med de andre EGU-elever. Her har vi mulighed for at snakke sammen, dele oplevelser fra praktik og forberede os til EGU-prøven.

Undervisningen om mandagen er en del af den 1/3 skoleundervisning, du har på EGU.

Grenå og Ryomgård


EGU elever fra Norddjurs og Syddjurs kommune har om fredagen mulighed for at deltage i undervisning på FGU i Ryomgård.

Der er almenunderviser og ordblindeunderviser tilknyttet holdet. Der er fokus på PASE (Privatøkonomi, Arbejdsplads-, Samarbejds- og Erhvervslære) , OBU, fagprøve og dansk.
Samtidig er det vores fokus at lave et fællesskab for EGUelever, virksomhedsbesøg og sociale arrangementer.  

Er der ønske om andre almene fag, så vil engelsk, matematik og naturfag også være en mulighed. Det vil dog ikke altid være muligt at den undervisning ligger om fredagen.

Det siger eleverne

Giv FGU en chance. FGU er anderledes og tager hensyn til dig og det, du har brug for, for at blive klar


”Jeg var næsten færdig med en uddannelse i en butik, da jeg gik ned med stress og blev sygemeldt. Jeg var nervøs for, om jeg kunne komme i gang igen, for jeg kunne godt mærke, at jeg var skrøbelig.

Som EGU-elev er der særligt fokus på mig og at vi gør tingene på en måde, der passer til mig. Der er en tydelig plan for, hvad jeg skal nå og vi har løbende møder om, hvordan det går. Og så er Kvickly og min chef her bare et rigtigt godt match. Jeg har fået min selvtillid op og tror på, at jeg kan.”

Freja, EGU-elev i Kvickly Grenå

Lad være at lukke døren for dig selv. Prøv det af for din egen skyld – ikke for alle andres


”Jeg har fundet ud af, hvad jeg skal, ved at prøve lidt forskelligt på FGU. Inden jeg kom her, var jeg startet på mekaniker på EUD, men det var ikke noget for mig. På FGU startede jeg på Byg og bolig og var der et stykke tid. Jeg blev lidt træt af kun at være på skolen, og efter en kort praktik i Kvickly blev jeg EGU-elev og nu er jeg i delikatesseafdelingen som slagter.

Jeg vidste slet ikke, at slagter var noget for mig, men jeg prøvede det af og fandt ud af, at det kunne jeg virkelig godt lide. Så nu arbejder jeg hen imod at komme i mesterlære.”

Oliver, EGU-elev i Delikatessen, Kvickly Grenå

FGU kan give unge et klarsyn for fremtiden


Noa Frank Greve, 18, startede på FGU for 1,5 år siden. Med en interesse for fysisk arbejde og et ønske om at klargøre sig til EGU valgte han at starte på metalværkstedet som PGU-elev. Som udgangspunkt var målet at blive mekaniker. Men med tiden blev Noa afklaret og fandt større interesse for at gå en anden vej.

Noa er et glimrende eksempel på en ung mand, som er gået fra at opleve usikkerhed om, hvad han ville, til med tiden på FGU at finde sin vej videre.

Noa har fulgt sin intuition, sin interesse og søgt muligheder for at gå i en retning, der nu har ført ham til det arbejde, han kan lide, og som han kan se sig selv i.

Vi har talt med Noa, som fortæller:

“Jeg startede på metalværkstedet, fordi jeg interesserede mig for den slags fag og fordi mange af mine venner gik der (…) Jeg prøvede så også at arbejde som smed, og det var mere mig, fordi man arbejder med større ting sammen med andre”.

På 1,5 år som elev på FGU har Noa prøvet kræfter med at være i praktik i forskellige virksomheder, der har givet ham gode erfaringer at trække på. Det sidste praktikophold viste sig at være det helt rigtige for ham.

Efter blot én times arbejde hos Ålsrode Maskine- og Smedefabrik i Grenå var de klar til at ansætte ham. Han er derfor blevet tilbudt at starte på EGU med henblik på at få sig en læreplads som smed, når han har bestået sine sidste fag på FGU.

Ålsrode Maskine- og Smedefabrik er en stor og velkørende industrivirksomhed, stiftet i 1978. Siden dens begyndelse har de taget imod lærlinge. På nuværende tidspunkt er Noa én ud af de i alt fem lærlinge, der får mulighed for at tage sin erhvervsuddannelse som smed.

Noa ser selv sin fremtid hos Ålsrode Maskine- og Smedefabrik, da han føler sig godt tilpas i jobbet og blandt de øvrige medarbejdere, men også fordi han får indflydelse på sit arbejde og det, han ønsker at lære.

“Det er nogle gode kollegaer. De er superflinke alle sammen. I min praktik bliver jeg behandlet ordentligt og jeg kan få lov til at gøre det, jeg gerne vil lære og det, som jeg drømmer om. Det er dejligt”.

Noas indtryk af sit værd hos Ålsrode Maskine- og Smedefabrik bliver også bekræftet af direktør Brian Basse, som udtrykker tilfredshed og forhåbning om, at Noa bliver deres kommende lærling.

“Noa arbejder hos os samtidig med, at han stadig tager fag på FGU. Jeg håber, han bliver klar til at være vores lærling til sommer. Han er nemlig en energisk og fornuftig ung mand med gåpåmod, og så kan han rubbe neglene”.

På FGU glæder vi os over, at Noa er på rette vej og vi ønsker ham held og lykke fremover.

Video af Mathias, EGU-elev

Vejledere og undervisere på EGU Randers og Hadsten

Vejledere og undervisere på EGU Grenå og Ryomgård

Er I en virksomhed, der gerne vil vide mere om EGU?